понеделник, юни 17, 2024

Vipera Company

Топлоизолация Пловдив, Алпинисти Пловдив, Височинни ремонти…

Материали

Видове топлоизолационни материали:
– Топлоизолационните материали,с които работим са основно два вида: EPS и XPS
– EPS – “Експандиран пенополистирен” – това е добре познатият Ви  “стиропор” .Той е бял на цвят и има топчесто- зърнеста структура, материалът е сравнително мек при натиск. 
– Графитен EPS – Това е така наречения ”NEOPOR” /името е дадено от световно-известната фирма BASF- производител на материала/. Разликата с обикновения EPS се дължи на по-голямата плътност на топлоизолационните платна и на допълнителните графитни зрънца, вградени в материала, от където идва и по-ниската му топлопроводимост. 
– XPS – “Екструдиран пенополистирен” –  по-известен като “FIBRAN” /името идва от названието на една от фирмите, произвеждащи XPS/. XPS има капилярна микроструктура и е много твърд при натиск.

Избор на материали и вида на топлоизолацията:
1. Топлопроводимост на материала – От голямо значение за избора на вида топлоизолация, която ще изберете! Колкото по-ниска е стойността на топлопроводимост, толкова по-добре топло изолира даденият материал!

2. Плътност – Стойностите представляват теглото на един кубичен метър от дадения материал! С повишаване на плътността на EPS  се понижава неговата топлопроводимост.

3. Водопоглъщаемост – Показва какъв е процента на водата, която би могла да се поеме от общия обем на дадения материал т.е. 1 куб.м.”NEOPOR” поглъща 0.02 куб.м. вода. Водата е добър проводник на топлина и поради тази причина топлоизолационните платна се измазват с водоотблъскващи мазилки!

4. Коефициент на паропроникване – От голямо значение! С  XPS се изолират единствено* бетонни стени и елементи! Неспособността му да пропуска добре водните пари би могла да доведе до появата на конденз и мухъл в изолираните помещения на тухлени сгради! Материалите с ниска паропропускливост запазват по-дълго своите първоначални технически характеристики.

5. Сила на натиск при 10% изменение – Стойностите показват каква сила трябва да се приложи върху дадения материал за да се получи 10% изменение от началните параметри т.е. Колкото по-мек е даден материал, толкова по-лесно той ще се деформира! От изброените изолации XPS е с най-твърда структура.

6. Коефициент на линейно разширение – Коефициента показва евентуалната промяна с течение на времето, която би настъпила в размера на изолационните плоскости. Стойностите при “EPS” са минимални, но биха могли да бъдат от значение.

7. Оформяне на страничните ръбове – Липсата на такива при “EPS” е без значение и би могла да се компенсира от уменията на човека, поставящ изолацията.

8. Цена – Обикновено това е водещият критерий, с който се съобразявате .Имайте предвид ,че поставянето на топлоизолация е една дългосрочна инвестиция!!!